OD PRIMARNE ZAŠTITE – OPIPAVANJEM DOJKI – DO SEKUNDARNE INTERVENCIJE

Ne znam da li je nastupila epidemija ili pandemija karcinoma, ali znam da nas svakodnevno podsećaju da obavimo preventivne preglede svog tela i njegovih delova- parcijalno. I svakoga dan je dan karcinoma nekog organa: dojke, grlići, prostate…

Odnos prema pomenutim organima je, svi ćemo se složiti, odnos nama samima, sopstvenom potomstvu i kulturi življenja.

Odnos države prema zdravlju njenih građana je: odnos prema natalitetu, mortalitetu, zdravlju nacije kao takve i društva kao takvog. Najzad i troškovima lečenja pacijenata. Prevencija.

Ne prođe ni dan da nas na tu prevenciju u ličnom i opštem interesu ne podsećaju: mediji, lekari, ministri i gradonačelnici u čijem telu je zdrav duh, izvesno.

Prevencija – na putu do specijaliste

Živim u jednoj od gradskih opština, glavnog grada, države na putu ka EU. Kao, recimo emancipovana, odgovorna žena, majka i supruga, reših da sebe i svoju porodicu počastim odgovornim odnosom prema zdravlju svojih dojki. Ovako izgleda procedura:

1. Opšta praksa:

Dobar dan, želim da zakažem ultrazvućni pregled dojki.

Morate kod izabranog lekara po uput. Dođite u po podnevnu smenu da zakažete. Mi ne zakazujemo za vašu doktorku ili zovite posle 14h da zakažete.

2. Zovem posle 14h, ali stalno je zauzeto.

3. Sutradan posle 14h odlazim na šalter. Zakazuju kod pregled za 6 dana.

4. Šesti dan odlazim. Ćekam, ulazim objašnjavam. Ljubazna doktorka objašnjava da nije moguće pregledati dojke. Ultrazvuk je pokvaren, kadar deficitaram. Dobiću uput za kliniku. Do tada bi mogla i sama da obavim pregled. Empirijski i uz pomoć ogledala.

5. Postupam po datoj instrukciji. Istu sam čula nebrojano puta i na tv, pamfletima, flajerima u- Beogradu zdravom gradu.

6. Odlazim sa uputom u kliniku.

Ne, ne možemo sada da vam obavimo pregled. Dođite… (zaboravih kog dana menstruacije).

7. Dobila, otišla.

A ne, sada ćemo tek da vam zakažemo. Do tada možete da opipate svoje dojke. Ako Vam se učini nešto sumljivim dođite. Zakazaćemo.

I tako… Od primarne zaštite – pipanjem – do sekundarne intervencije.

Neke žene na tom dugom putovanju do zdravlja i EU, promaše put, odu u pogrešnom pravcu i nikada se sa njega ne vrate.

Advertisements