EVOLUCIJA ILI MORALNA PROSTITUCIJA

Peglam. Ukočena. Slušam pregled aktuelnih događaja, ispravno izgovorenih, lektorisanih, i ponavljam u sebi reči koje sam do sada pogrešno izgovarala. Mnogo ih je. Ne mogu da ih tom brzinom memorišem. Nastaviću sutra u istom terminu.

Surfovanje mi je hobi. Dva puta nedeljno, po potrebi i češće. Kondicije radi. I dok mi vetar prozaičnih tema udara u leđa, zapažem poznato lice na ekranu. Zvuči poznato. Zapravo ne zvuči. Retko sam mu čula glas, ali dobro zapamtila stas i to blagougodno klimanje glavom. Nisam ga dugo videla. Od prošle predizborne godine. I tada je sa istim nedostatkom mimike, izraza i odraza klimao glavom. Slagao se. Tada se slagao sa leđima drugog lidera, druge partije, druge koalicije.

Prepoznala sam ga pre desetak godina. U predizbornoj godini. Zovem ga Vilenjak. Kad povileni znam da ja predizborna godina, da ću gledati marionetsko klimanje u drugom planu istog kadra, svake večeri u isto vreme. I uvek se slaže. Slaže se sa leđima svakog lidera, svake partije, svake koalicije. Nepodnošljiva lakoća opstajanja.

Vilenjaka poznajem iz detinjstva. Bio je snishodljiv prema autoritetima, uglavnom asocijalan, iritantno nezainteresovan.

Ne znam kakav je danas. Evolucija ili moralna prostitucija. Vilenjak – svetlost na poleđini tunela.

Advertisements